Pomysły na obiad – 5 sprawdzonych propozycji

single image

Co dzisiaj na obiad? To pytanie prześladuje niektóre mamy. Słyszą je nieomal codziennie. Po dniu pracy, obowiązków i stresów, zastanawianie się nad tym, co zrobić na obiad może być męczące. Sama mam takie momenty, kiedy nie mam ochoty nawet o tym myśleć. Marzę o tym, żeby ktoś podsunął mi gotowe rozwiązanie, najlepiej jeszcze z listą zakupów, żebym nie musiała się wysilać. Dzisiaj to ja będę dobrą wróżką – przedstawiam Ci sprawdzone przeze mnie pomysły na obiad. Tylko te, które nam smakowały.

Przy każdej propozycji odsyłam Cię do przepisu zamieszczonego na stronie, z którego go wzięłam (wystarczy kliknąć nazwę dania). To nie ja jestem ich autorką. Od siebie dorzucam krótki komentarz. Czasem przedstawiam pomysły na drobne zmiany, które sprawdziły się w naszej rodzinie.

Jeszcze drobna uwaga: zdjęcia w tekście nie przedstawiają opisanych dań. Jeśli chcesz zerknąć, jak one wyglądają, udaj się na stronę, z której pochodzą przepisy.

Pomysły na obiad – sprawdzone przez nas propozycje

  1. Spaghetti z sosem z czerwonej soczewicy.

Tradycyjne spaghetti z dodatkową porcją zdrowia w postaci soczewicy. Sos smakuje tak, jak zazwyczaj, więc powinny go polubić wszystkie dzieci. Aby przygotować wersję mięsną, do zeszklonej cebuli dodaj mięso mielone (na przykład z indyka).

Czas przygotowania: ok. 30 minut (ja używałam passaty – przecieru pomidorowego, a nie świeżych pomidorów i zrobiłam wszystko w 30 minut).

W szybszej wersji można zostawić sos bez blendowania – to też skróci proces przygotowania.

2. Chrupiące burgery z dorsza z żółtym serem

Ta propozycja zajmuje nieco więcej czasu. Nie posiadam minimalaksera i rybę kroiłam ręcznie. Jednak smak burgerów wynagrodził nam pracę (mój mąż był nimi zachwycony). Ponadto wykorzystałam za jednym zamachem 2 kg ryby, więc część burgerów zamroziłam i mieliśmy gotowe pomysły na obiad na inne dni. Zamiast zwykłego żółtego sera możesz dodać cheddar lub parmezan.

Czas przygotowania: jeśli posiadasz minimalakser ok. 30 minut + czas smażenia; jeśli nie – ok. 40 minut, zależnie od ilości ryby

Burgery możesz podać z dowolnym dodatkiem: ziemniakami, ryżem czy kaszą. My ostatnio rzadko jemy tego typu dodatki, najczęściej wybieramy samo mięso lub rybę + warzywa (surówka, warzywa na patelnię lub po prostu pokrojone warzywa typu ogórek, małe pomidorki itp.)

3. Gulasz wołowy z kluskami marchewkowymi

Bardzo lubię gulasz z wołowiny, jedyny jego minus to czas przygotowania. Jednak po wrzuceniu składników nic już nie trzeba z nim robić, poza mieszaniem co jakiś czas. Ten przepis posiada dodatkowo ciekawą propozycję: kluski z marchewki. Warto spróbować.

Czas przygotowania: ok. 30 minut + czas duszenia (ok. 2 godziny) + czas przygotowania klusków (jeśli chcesz je zrobić).

4. Indyk gotowany w delikatnym sosie z zielonym groszkiem

Przepis prosty i szybki – nie wymaga dużej ilości składników i pracy. W sklepach można kupić już pokrojony filet z indyka. Pamiętaj też, aby użyć groszek mrożony, a nie z puszki – taki jest znacznie zdrowszy. Dobrze jest też mieć zawsze w zamrażarce gotowy wywar z warzyw. Następnym razem, kiedy będziesz gotować zupę, zrób podwójną porcję wywaru i zamroź. W ten sposób masz gotową podstawę do wielu innych dań.

Czas przygotowania: 20 minut (jeśli masz już gotowy wywar lub decydujesz się na opcję: woda + sos sojowy) + czas gotowania

Indyka możesz podać z dowolnymi dodatkami.

5. Zupa krem z brokułów

Tak jak podano w tym przepisie, ja również preferuję gotowanie brokuła oddzielnie od pozostałych warzyw z niewielką ilością cukru (dzięki temu zupa zachowuje intensywny, zielony kolor). Do zupy krem dodaję zwykle grzanki lub groszek ptysiowy.

Czas przygotowania: 15 minut + czas gotowania (zależny od tego, czy gotujesz wywar z mięsem, czy bez).


Artykuł opracowano w ramach Narodowego Programu Zdrowia 2016-2020 na zlecenie PARPA

Podobne posty